Gastro

ZNATE LI: Šta vas duže drži budnima?

Ako uporedimo odnos kofeina u kafi i čaju, kafa sadrži više od tri puta kofeina nego zeleni čaj.

Sutra.ba
Šta vas duže drži budnima?
kafa_caj

Recimo, morate gledati kasni program iz nekog razloga ili raditi neke stvari na računaru, a spava vam se do bola... i šta popiti? 

Idemo od početka... šoljica kafe od 240 mililitara sadrži 96 miligrama kofeina, dok ista šoljica zelenog čaja sadrži 29 miligrama. 

Kofein ima brojne blagotvorne učinke na zdravlje čovjeka, a pored poznatih učinaka, smanjuje i rizik od demencije i drugih degenerativnih bolesti. Unos od 400 miligrama kofeina dnevno smatra se sigurnim za odrasle. Međutim, preporučena granica pada na 100 miligrama dnevno za tinejdžere.

Zeleni čaj i kafa imaju brojne zdravstvene prednosti, uključujući visok sadržaj antioksidansa, a pomažu i u procesu mršavljenja. Posebno su bogata skupom antioksidansa koji se nazivaju polifenoli. Oni pomažu i u kontroli šećera u krvi te zdravlju srca.

Ipak, postoje i neki nedostaci ova dva napitka. Naime, prevelik unos kofeina može dovesti do tjeskobe i smanjenom potrebom za snom. Ako unosite više kofeina od preporučene doze možete pogoršati simptome tjeskobe i nesanice, ali i poremećaja spavanja.

Zbog toga bi bolji izbor za ljude koje pate od nesanice ili imaju panični poremećaj bio zeleni čaj. Razlog je niži sadržaj kofeina, ali i zbog toga što sadrži aminokiselinu L-teanin koja ima umirujuća svojstva. S druge strane, kafa bi bila prikladniji izbor, ako tražite veću budnost ili poboljšanu fizičku aktivnost.