Gastro

SAVJETI: Zašto zimi trebamo jesti supe?

Tople supe u ovom periodu postaju savršen izbor – zasitne su, okrepljujuće i lako se prilagođavaju sezonskim potrebama tijela.

Sutra.ba
Zašto zimi trebamo jesti supe?
juha_mrkva

Supa je oduvijek sinonim za jelo koje liječi, a zimi pogotovo čini ugodu tijelu i duši svojom toplinom, kaže nutricionistica i dodaje da je svaki odbrok dobro započeti kvalitetnom supom. Tradicionalne mesne i povrtne supe donose mnoštvo vitamina i mineralnih tvari, a na njihovu kvalitetu utječu namirnice od kojih je supa napravljena.

Iako se kod nas juha tradicionalno jede kao predjelo glavnom jelu kod ručka i/ili večere, naša sugovornica smatra da topla zdjelica šarene supe može biti idealna i za početak dana. Supu preporučuje kao kvalitetan doručak jer unos tekućine doprinosi razbuđivanju organizma, a prehrambena vlakna iz povrća daju dobar osjećaj sitosti. Jutarnjoj supi preporučuje se dodati integralne žitarice ili tjesteninu te kuhano meso ili jaje kako bi činile kompletan obrok.

Iako lošija opcija od domaće supe, saznali smo da supa iz vrećice također može biti dobar izvor tekućine i ponešto vitamina i mineralnih tvari iz sušenog povrća. Međutim, većina supa iz vrećice sadrži veliki udio soli i aditiva pa se prednost uvijek treba dati domaćim supama.

Koje supe su najbolje?

Svim mesnim i ribljim supama zajedničko je da pridonose ukupnom dnevnom unosu proteina, mineralnih tvari (cink, željezo, kalcij, magnezij) i drugih elektrolita. Pileća i pureća supa tradicionalno se smatraju lijekom kod prehlade, začepljenog nosa i kašlja, a njihov protuupalni učinak je i naučno dokazan.

Supe od kostiju posebno su bogate kolagenom i mineralnim tvarima poput željeza, cinka, magnezija, kalcija te kao takve imaju pozitivan učinak na zdravlje kostiju, mišića, zglobova, kože te probavnog trakta.

Povrtne supe su bogat izvor vitamina, prehrambenih vlakana i fitokemikalija, prvenstveno biljnih pigmenata s protuupalnim i antioksidacijskim djelovanjem. Tako na primjer supa od bundeve je narančasta zbog pigmenta beta karotena koji ima zaštitni učinak na zdravlje očiju i kože, supa od paradajza je izvor snažnog antioksidansa likopena, a supa od cvekle je bogat izvor željeza. Povrtnim supama poželjno je dodati maslinovo ulje ili suho pržene sjemenke prije serviranja kako bi se obogatile dobrim masnoćama.

Sve u svemu – supa ili juha svaki dan!