Svijet

EU: Dogovoren 11. paket sankcija protiv Rusije

Države članice EU-a dogovorile su u srijedu 11. paket sankcija protiv Rusije, koji je uglavnom usmjeren na to da spriječi zaobilaženje dosad uvedenih sankcija zbog agresije na Ukrajinu.

Sutra.ba
Dogovoren 11. paket sankcija protiv Rusije
rublja_rusija

"Danas su predstavnici država članica dogovorili 11. paket sankcija protiv Rusije", objavilo je na Twitteru švedsko predsjedništvo, dodajući da paket uključuje mjere čiji je cilj suzbijanje zaobilaženja sankcija i dodavanje novih imena na popis sankcioniranih.

Dogovor je odmah pozdravila predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

"Novi paket s pooštrenim izvoznim ograničenjima i mjerama protiv pravnih osoba koje podržavaju Kremlj zadat će novi udarac Putinovom ratnom stroju", poručila je preko Twittera von der Leyen.

Dogovor o 11. paketu sankcija postignut je razini ambasadora i sada ga pisanim postupkom moraju potvrditi vlade država članica.

Najnovijim paketom sankcija zabranjuje se tranzit preko Rusije robe i tehnologije koje bi mogle koristiti ruska vojska ili pomoći njezinom obrambenom i sigurnosnom sektoru. Uvode se ograničenja na prodaju osjetljive robe i tehnologije s dvojnom namjenom zemljama koje bi ih mogle prodati Rusiji te se proširuje popis zabranjene robe koja bi mogla služiti ruskoj vojsci i obrambenom sektoru.

Paketom se produljuje suspenzija dozvola za emitiranje u Europskoj uniji za pet ruskih medija pod kontrolom ruske države.

EU je još ranije uveo zabranu uvoza ruske sirove nafte i naftnih derivata, a sada se zabranjuje pristup europskim lukama za brodove za koje postoji razumna sumnja da sudjeluju u prekrcavanju ruske nafte s brod na brod kako bi se zaobišla zabrana.

Na popis sankcioniranih dodana je 71 fizička i 33 pravne osobe. Tim osobama i pravnim subjektima zamrznuta je imovina koju imaju u EU-u, između ostaloga, i zato što su sudjelovali u ilegalnoj deportaciji ukrajinske djece u Rusiju.