Svijet

NARAVNO: EU ne želi ovisnost o Kini

Europska unija nastoji izbjeći ovisnost o Kini kao što je bila ovisna o ruskom plinu.

Sutra.ba
EU ne želi ovisnost o Kini
eu_kina

Europa je napokon počela gledati oko sebe, a ne samo u svoje resurse i shvatila da se oni mogu okrenuti protiv njih, pa je krenula raditi nešto pametnije...

- Otkrili smo da su ovisnosti, koje su bile gradivni elementi mira, također oružje koje se može okrenuti protiv nas, rekao je Borrell, ukazujući na pretjeranu ovisnost Europe o ruskom plinu.

To je došlo na vidjelo ruskom invazijom na Ukrajinu, jer je Moskva ograničila svoje isporuke plina Europi i prisilila kontinent da pronađe druge rute opskrbe.

Prema Borrellovim riječima, ta ovisnost dovela je do toga da je ruski predsjednik Vladimir Putin mislio da "može izvršiti invaziju na Ukrajinu potpuno nekažnjeno jer Europa, zarobljenik potrošnje plina kojeg 40 posto dolazi iz Rusije, neće reagirati".

- Želimo izbjeći da nas odnos s Kinom učini ovisnim kao što smo bili o Rusiji, rekao je tijekom svog govora u subotu na Ibero-američkom summitu u Santo Domingu u Dominikanskoj Republici.

Šefica EU diplomacije smatra da je 2023. "ključna godina" za sklapanje sporazuma drugdje, posebno s Latinskom Amerikom, s obzirom na summit EU-a i Zajednice latinskoameričkih država i Kariba (CELAC) sredinom srpnja.

- Europa i Latinska Amerika imaju priliku pokazati da su njihovi komercijalni odnosi uvijek izvor napretka, nastavio je Borrell, dodajući da su europska ulaganja u Latinsku Ameriku veća nego u Rusiju, Kinu, Indiju i Japan "zajedno".