Svijet

Pitanje vremena: EU mora brzo odgovoriti na subvencije u SAD

Europska unija u cjelini mora brzo odgovoriti na američke subvencije za zelenu tehnologiju.

Sutra.ba
EU mora brzo odgovoriti na subvencije u SAD
izlazak_eu

"Moramo preuzeti inicijativu, a ne samo reagirati, kako bismo iz Europe poslali snažan i brz odgovor", rekao je Urso danas nakon sastanka u Rimu s francuskim ministrom financija Brunom Le Maireom.

Europa se muči s poskupljenjima

Kritičari tvrde da je najveći saveznik SAD zelenim subvencijama zadao udarac Europi, i to u trenutku kada Stari kontinent muku muči sa znatno višim cijenama energije zbog rata u Ukrajini, navodi Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je prošle godine Zakon o borbi protiv inflacije (IRA) koji predviđa izdašne porezne poticaje za domaću proizvodnju zelene tehnologije, poput električnih automobila i solarnih panela, i porezne olakšice za njihovu kupnju. Američke zelene subvencije naišle su na dobar odjek među europskim kompanijama koje već pripremaju ambiciozne planove za poslovanje "preko bare".

U decembru/prosincu je izvršni direktor talijanskog proizvođača i distributera plina i struje Enela Francesco Starace rekao da američki zakon efikasnije podupire domaću proizvodnju komponenti za energetski sektor od programa EU. "SAD je sastavio sjajan paket koji će promijeniti infrastrukturu i energetsku mješavinu i potaknuti povratak proizvodnje nekih ključnih komponenti", izjavio je Starace.

Šef Europske investicijske banke: EU bi trebala osnovati novi fond

Europska komisija predložila je početkom veljače da se poveća razina dopuštene državne pomoći kako bi se Europa mogla natjecati sa SAD-om. Bruxelles je sugerirao i prenamjenu postojećih fondova EU, brže odobravanje zelenih projekata, poticaje za poboljšanje strukovnog znanja i vještina i sklapanje trgovinskih sporazuma kako bi se osigurala opskrba ključnim sirovinama.

Predsjednik Europske investicijske banke (EIB) Werner Hoyer predložio je pak da EU oformi novi fond, dodavši da bi model mogao biti fond osnovan u pandemiji koronavirusa.

Novi fond koristio bi se za promicanje tehnologije i industrije koje Europi osiguravaju konkurentsku prednost, a njegovo osnivanje ne bi zahtijevalo povećanje kapitala EIB-a, naglasio je Hoyer, dodavši da bi banci bila potrebna jamstva EU ili zemalja članica.