Zdravlje

SAVJETI: Kad bi trebali vježbati?

Tjelovježba između osam i 11 sati ujutro povezana je s najmanjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje provedeno na više od 86.000 sudionika.

Sutra.ba
Kad bi trebali vježbati?
vjezbanje_kuca

Vjerojatno smo već dosadni s vježbanjem, ali što možemo - to je potrebno kao pranje zubi ili jutarnje umivanje, pa što to prije uvedete u svoju dnevnu rutinu, bit će bolje za vas. No, kad bi zapravo bilo potrebno vježbati, pitate se vi? E pa, evo vam i odgovora...

Naime, u usporedbi s pojedincima koji su bili aktivniji sredinom dana, kod onih koji su bili najaktivniji ujutro između 8 i 11 sati uočen je 11 do 16 posto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti. Kod žena je rizik smanjen za 22 do 24 posto, prenosi portal Medical News Today.

U jutarnjih je vježbača zamijećen i 17 posto manji rizik od razvoja moždanog udara, a u žena je taj postotak iznosio 35 posto.

Rezultati su objavljeni u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

- Dobro je poznato da je tjelovježba dobra za srce, a naša studija ukazuje na to da je za to najkorisnija jutarnja aktivnost, kazala je jedna od autorica studije, Gali Albalak s medicinskog sveučilišnog centra u nizozemskom Leidenu. 

- Rezultati su posebno izraženi među ženama, a vrijede i za ranoranioce te za noćne ptice, dodala je.

Njihova fizička aktivnost pratila se svaki dan od 2013. do 2015. pomoću monitora na zglobu.

Naučnici su ih potom pratili od šest do osam godina, sve do prvog prijema u bolnicu ili smrti povezane s bolestima srca ili moždanim udarom.

U tom razdoblju se u njih gotovo 3000 razvila koronarna arterijska bolest, a gotovo 800 ih je pretrpjelo moždani udar. U ispitanika koji su bili fizički aktivni između 8 i 11 ujutro primijećen je najmanji rizik od oba stanja, pokazala je studija.

- Riječ je o opservacijskoj studiji, stoga ne možemo objasniti zbog čega je poveznica izraženija u žena, rekla je Albalak.

- Rezultati našeg istraživanja dodatan su dokaz zdravstvene koristi od fizičke aktivnosti i ukazuju na to da je jutarnja aktivnost, posebno ako je kasnojutarnja, najkorisnija, dodala je.

Liječnici preporučuju da odrasle osobe umjereno vježbaju od 150 do 300 minuta sedmično ili od 75 do 150 minuta, ako to rade energičnije.