Na dnu

Zaštita okoliša: Kakva je plastika loša? Svaka, ali...

Ograničenja upotrebe jednokratnih plastičnih vrećica unose mikroplastiku u tlo i vodu i štete morskom životu, postoje u mnogim zemljama svijeta, no ta svojevrsna priča o uspjehu u zaštiti okoliša skriva jedan problem.

sutra.ba
Kakva je plastika loša? Svaka, ali...
plasticne_vrecice

Mnogi se od nas utapaju u vrećicama za višekratnu upotrebu - platnenim torbama ili debljim, izdržljivijim plastičnim vrećicama koje trgovci jeftino prodaju ili poklanjaju kupcima kao ekološki prihvatljiviju alternativu jednokratnoj plastici.

Te gomile vrećica stvaraju nove ekološke probleme jer vrećice za višekratnu upotrebu imaju puno veći ugljični otisak od tankih plastičnih vrećica.

Prema jednoj procjeni, pamučnu vrećicu treba upotrijebiti najmanje 7.100 puta kako bi bila doista ekološki prihvatljiva alternativa konvencionalnoj plastičnoj vrećici.

Odgovor na to koja je najzelenija zamjena za plastičnu vrećicu za jednokratnu upotrebu nije jednostavan, ali savjet se svodi na sljedeće: Ponovno upotrijebite sve vrećice koje imate kod kuće, što više puta možete.

Evo nekih stvari koje morate imati na umu kad idete u trgovački centar ili trgovinu.

Dobronamjerne zabrane i ograničenja jednokratne plastike u nekim slučajevima imaju neželjene posljedice pa je u New Jerseyju, ovogodišnja zabrana jednokratnih plastičnih i papirnatih vrećica značila da su se usluge dostave namirnica počele obavljati u debljim vrećicama i kupci se sada žale na gomilu vrećica za višekratnu upotrebu s kojima ne znaju što bi.

U Ujedinjenom Kraljevstvu prosječna osoba sada kupi samo tri jednokratne vrećice godišnje, što je pad u odnosu na 140 vrećica u 2014. godini.

Međutim, po podacima Greenpeacea, britanski supermarketi u 2019. prodali su 1,58 milijardi trajnih plastičnih vrećica što je 57 po kućanstvu i više od jedne vrećice sedmično. I to je povećanje od 4,5 posto u odnosu na 2018.

To sugerira da taj model, po kojem se nudi izdržljivija plastika kako bi se potaknula njezina ponovna upotreba, jednostavno ne funkcionira, piše CNN.

"Ako nam tvrtke samo daju deblje plastične vrećice, rekla bih da je politika sveukupni promašaj", rekla je Judith Enck, bivša regionalna upraviteljica Agencije za zaštitu okoliša, a sada predsjednica Beyond Plastics, američke neprofitne organizacije koja radi na zaustavljanju zagađenja uzrokovanog plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu.

Kada se radi o procjeni utjecaja vrećice na okoliš tijekom njezina životnog vijeka, potrebno je uzeti u obzir mnogo različitih stvari: Materijal, težinu, proizvodni proces i način na koji se odlaže.

Izdržljiva plastična vrećica za kupovinu izrađena od istog materijala kao i klasična plastična vrećica za jednokratnu upotrebu, ali dvostruka teža ima dvostruki utjecaj na okoliš, osim ako se ne koristi više puta, zbog čega se tanka plastična vrećica za jednokratnu upotrebu može činiti benignijimm izborom temeljenim na njezinu utjecaju na klimu.

Ključ za smislenost izdržljivih plastičnih vrećica je njihova ustrajna ponovna upotreba i pažljivo odlaganje kako ne bi završile kao plastično onečišćenje.