Biznis

Mobilni novčanici: Mobilna plaćanja u Bosni i Hercegovini

Beskontaktna plaćanja u značajnoj mjeri su već oblikovala očekivanja potrošača u pogledu brzine, praktičnosti i jednostavnosti, uz istovremenu izgradnju navike za korištenje još savremenijih metoda kakvo je plaćanje mobilnim novčanicima. Kako raste broj korisnika mobilnih plaćanja, tako jača i prepoznavanje prednosti ove platne metode.

Sutra.ba

Šta su zapravo mobilni novčanici?

Mobilni novčanici predstavljaju savremenu platnu metodu za beskontaktna plaćanja mobilnim uređajem. Drugim riječima, korisnik u svom mobilnom telefonu ili drugom pametnom uređaju ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika i u tom ’digitalnom’ novčaniku se nalazi kartica kojom se plaća, u svom digitalnom obliku.

Nije potrebna nova platna kartica jer se u mobilni novčanik dodaje Mastercard debitna ili kreditna kartica koju već imate, a ona postaje digitalna kartica kojom se plaća. Jedino je važno da je tu karticu izdala banka koja je podržala, odnosno omogućila mobilna plaćanja.

Plaćanja mobilnim novčanicima su suštinski beskontaktna plaćanjam, na isti način kao što već plaćate beskontaktno karticama, tako ćete plaćati i mobilnim novčanikom – jednostavno prislanjanjem telefona na POS terminal. Plaćanje mobilnim novčanicima je moguće na svim lokacijama gdje se plaća beskontaktno i nije potrebno da tražite bilo kakve dodatne oznake za mobilne novčanike na POS terminalima ili na vratima trgovca.

Odedavno je korisnicima u BiH dostupan još jedan mobilni novčanik, a to je dugo očekivani Google Pay. Kao dio globalnih rješenja koje je kompanija Mastercard dovela na lokalno tržište, dolaskom Google Pay usluge BiH se pridružila zajednici od 60 zemalja i teritorija u kojima Google Pay korisnicima pruža brz, lak i siguran način plaćanja putem mobilnih telefona i drugih prenosivih uređaja sa NFC tehnologijom. Google Pay obuhvata korisnike Android i WearOS sistema, što znači da ima najširi doseg, imajući u vidu veliki udio Android platforme na tržištu BiH. Za sada Google Pay podržavaju dvije banke u BiH, a to su NLB Banka Sarajevo i NLB Banka Banja Luka.

Kao vodeća tehnološka kompanija u globalnoj industriji plaćanja, Mastercard je ovim potezom ojačao digitalno i bezgotovinsko plaćanje na tržištu BiH. Novom uslugom dostupnom u BiH, građanima je omugućena bezbriržnost pri beskontaktnom plaćanju kao i besprijekorno korisničko iskustvo uz visok nivo sigurnosti.

Kako Mastercard tehnologija osigurava visok nivo bezbjedosti transakcija? 

Putem tehnologije „tokenizacije“, povezivanje Mastercard kartice sa Google Pay uslugom donosi i dodatni nivo sigurnosti. Mastercard platforma štiti podatke korisnika kartica zamjenom brojeva računa jedinstvenim alternativnim brojem kartice ili „tokenom“. Tokenizacija smanjuje prevare vezane za digitalna plaćanja tako što čini transakcije sigurnijim kroz uključivanje dinamičke komponente u svako plaćanje. Kada potrošač koristi svoj mobilni uređaj tokom transakcije, trgovac vidi token, a ne stvarni broj kartice. Za potrošače i trgovce na malo, svaka kupovina obavljena Mastercard karticom koristeći Google Pay nudi sve prednosti i sigurnost transakcija koje imate sa fizičkom Mastercard karticom.

Omiljeni komad odjeće, ručak u restoranu ili pak račun u pošti možete platiti lako, sigurno i brzo noseći sa sobom mobilni telefon, tablet, pametni sat ili pak fitness narukvicu, jer Mastercard vam to omogućava sa Google Pay uslugom i besprijekornom sigurnosnom tehnologijom!