Gastro

MLJAC: Par zanimljivosti o bijelom luku

S izvrsnom aromom i bogatim okusom, bijeli luk nije samo ukusan, već nudi i nekoliko zdravstvenih prednosti.

metro-portal
Par zanimljivosti o bijelom luku
bijeli-luk

Ova zdrava namirnica sadrži supstancu zvanu alicin, koja ne samo da mu daje posebnu aromu, već i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima.

Međutim, određene metode ili pripreme pomažu u očuvanju dobrobiti bijelog luka više od drugih. Ako kuhate s bijelim lukom, morate se pridržavati nekih pravila kako biste zadržali okus i dobrobiti, piše Mirror.

Pravilo za kuhanje bijelog luka koje morate znati

Nutricionistica Moomal Asif je u objavi na svom Instagram profilu podijelio pravilo od 10 minuta koje morate slijediti dok kuhate s bijelim lukom.

Naslov objave je glasio: "Jeste li znali da dvije minute u tavi uništavaju sve zdravstvene dobrobiti bijelog luka?"

Nutricionistica je dalje objasnila da kada se bijeli luk zagrije, alicin, koji je najaktivniji sastojak u njemu, gotovo se potpuno deaktivira, čime se smanjuju zdravstvene dobrobiti bijelog luka.

Međutim, jedna jednostavna promjena vaše tehnike kuhanja može pomoći u očuvanju zdravstvenih dobrobiti bijelog luka. Asif je podijelila najbolji način kuhanja bijelog luka.

"Zgnječite ili usitnite bijeli luk i držite ga podalje od topline 10 minuta. Tijekom tog vremena stvara se maksimum alicina koji ostaje netaknut tijekom kuhanja", rekla je te dodala: "Onda možete pržiti, pirjati, peći do mile volje i još uvijek iz bijelog luka dobiti sav svoj lijek".

Je li bijeli luk zdrav?

Bijeli luk se već stoljećima koristi u kuhanju raznih vrsta jela. Bijeli luk je zdrav jer ima visok sadržaj antioksidansa.

Također ima moćna antivirusna, antibakterijska i protuupalna svojstva.

Ono što bijeli luk čini tako zdravim je koliko sadrži minerala i vitamina. Osim visokog sadržaja alicina, bijeli luk sadrži i minerale poput cinka, fosfora i magnezija, kao i vitamine C, niacin, K, folnu kiselinu i tiamin.

Koje su zdravstvene prednosti bijelog luka?

- sprječava prehladu i gripu

- poboljšava zdravlje srca

- pospješuje rad mozga

- pomaže kod probave

- uravnotežuje razinu šećera u krvi

- jača imunitet

- čini kožu zdravom

- potiče mršavljenje

- može poboljšati atletsku izvedbu

Stoga, bez obzira što nećete baš najbolje mirisati, vrijeme je za bijeli luk!