Tehnologija

ZAPAMTITE: Razmislite prije nego što se upustite u kupnju putem interneta

Maloprodaja je doživjela veliku transformaciju zahvaljujući online trgovini, ali neke kupnje zahtijevaju više pozornosti i razmatranja od drugih.

Sutra.ba
Razmislite prije nego što se upustite u kupnju putem interneta
online_trgovina

Prije nego što započnete kupovati putem interneta, morate pažljivo razmotriti nekoliko stvari. Zašto? S obzirom da postoji nekoliko opasnosti kojih možda niste svjesni, neke je kupnje ipak bolje obaviti „offline".

U nastavku saznajte više o stvarima koje smo imali na umu i obradili u tekstu!

Dubinska analiza je neophodna

Da budemo jasni, ne sugeriramo kako ne biste trebali kupovati online; samo kažemo da neke od tih transakcija nose veću količinu rizika. Mnoge od ovih opasnosti mogu se smanjiti oprezom ili potpunim odricanjem od kupnje i ulaganjem novca u druge stvari.

Kada kupujete bilo što online, najvažnije pravilo koje morate imati na umu je: ako se čini predobro da bi bilo istinito, to općenito i jest slučaj.

Lijekovi i dodaci prehrani

Tržište dodataka prehrani uglavnom je nekontrolirano. Vitamini i minerali primjeri su dodataka prehrani, ali postoje i proizvodi koji vam pomažu u mršavljenju, povećanju energije ili poboljšanju vaše seksualne funkcije. Zbog nedostatka kriterija testiranja, zakonodavstvo doneseno 1994. godine omogućilo je američkoj Upravi za hranu i lijekove nedovoljan nadzor poslovanja (saznajte koja je agencija zadužena za isti sektor u vašoj zemlji). Kao rezultat toga, proizvođači ovih proizvoda mogu slobodno iznositi tvrdnje o svojim proizvodima koje možda nisu potkrijepljene kliničkim dokazima prije nego što ih plasiraju na tržište.

Osim toga, zbog prirode internetske kupnje, moguće je uvoziti robu iz drugih zemalja, često bez državnih propisa. Scenarij je isti i drugdje. Čak i ako vjerujete izvoru, neki vitamini mogu biti lošiji od drugih. Tri od četiri vitamina spirulina bila su negativna u testovima privatnih tvrtki kao što je ConsumerLab, s tim da je jedan uzorak bio kontaminiran olovom. Zabilježeno je i nekoliko slučajeva otrovnih gljivica, salmonele i teških metala u dodacima prehrani. Čini se kako je najbolje rješenje pobrinuti se da je vaš brend dodataka prehrani neovisno potvrđen od strane pouzdanih laboratorija.

Online ljekarne su aktivne i nude korisnu uslugu kada su u pitanju lijekovi u postpandemijskoj eri, ali trebali biste koristiti samo one u koje imate povjerenja. Izbjegavajte kupnju s nepouzdanih ili stranih web stranica koje ste vidjeli u internetskim oglasima. Kao što se može primijetiti iz izvješća prethodnih nekoliko godina, kada je nekoliko samoproglašenih cjepiva za Covid-19 debitiralo na internetu, mnogi prodavači vođeni su fanfarama ili takozvanim „hypeom". Potražnja generira profit, a potiče i pompu. Uvijek dobro istražite prije kupnje bilo kojeg proizvoda, osobito kada su u pitanju lijekovi, cjepiva i drugi srodni proizvodi.

Rabljeni artikli dostupni na web stranicama uz samo nekoliko oglasa

Facebook Marketplace je internetska platforma za lokalnu kupnju artikala. Internetske narudžbe koje se šalju izravno kupcu mogu se dogovoriti s prodavateljem, ali neće vam biti osigurana nikakva zaštita. To je ekvivalent slanju čekova u stvarnom svijetu.

Iz tog razloga postoje platforme za online aukcije poput eBay-a. Ispunjavate uvjete za zaštitu kupaca na eBay-u (dok prodavatelj dobiva zaštitu prodavatelja, pod pretpostavkom da su ispunjeni svi zahtjevi). Koristite Facebook Marketplace s oprezom kada kupujete od osobe koju niste osobno upoznali. Umjesto toga upotrijebite platforme kao što su Etsy ili eBay ili Shopify za stvaranje vlastite internetske trgovine. Ako morate koristiti Facebook Marketplace, inzistirajte na sastanku licem u lice jer se dosta prijevara na internetu bazira na tome da se korisnici nikad ne sastaju osobno.

Jeftini elektronički uređaji lako su dostupni

Čak i najpoznatiji i najznačajniji internetski trgovci, uključujući divove poput Amazona, prodaju krivotvorenu elektroniku. Lažne memorijske kartice koje ne funkcioniraju tako dobro kao originalni artikli uobičajene su krivotvorine, kao i sumnjivi USB pogoni i drugi loši računalni dodaci, slušalice itd.

Stoga je mudar izbor kupovati robu i usluge od renomiranih trgovaca. Na Amazonu će vam stranica artikla pokazati mjesto dostave. Ako ništa nije navedeno, predmet je vjerojatno stigao iz Amazonovog skladišta i autentičan je. Odmah biste trebali biti skeptični prema svemu što je puno jeftinije od usporedivih artikala. U idealnom scenariju, dobavljač posluje izravno s kupcem, uklanjajući posrednike. U najgorem slučaju, nude proizvode na prodaju po cijenama koje su znatno niže od snižene cijene.

Provjera komentara i recenzija neće nužno biti od pomoći jer su prevaranti vješti u korištenju lažnih recenzija kako bi podigli svoj rejting. Artikl ste već naručili i čekate dostavu, a dok shvatite da ste prevareni, prevaranti su već prešli na sljedeću žrtvu. U međuvremenu će vam stići lošiji proizvod i nećete dobiti službeno jamstvo.

Digitalni kodovi za videoigre

Jeftini kodovi za digitalne igre ili poklon kartice trebali bi odmah podići sumnju. Ne mislimo na skromna sniženja cijena od 10%, u kojima bi vas poklon kartica od 50 USD koštala samo otprilike 45 USD, već na značajna sniženja cijena od 20% ili više. Budući da je do ovih kodova jednostavno doći, stižu odmah i brzo se prodaju, često se kupuju kreditnim karticama koje su ukradene. Kodovi dobiveni na ovaj način mogu ugroziti vaš račun, ovisno o propisima davatelja. Na primjer, Microsoft kupnju poklon kartice po povoljnoj cijeni može smatrati prijevarom na tržištu, što može dovesti do ukidanja vašeg Xbox računa.

Opće je poznato da je kupnja veleprodajnih kodova za igre s kreditnim karticama koje su ukradene problem. Na kraju, kada se ukradena kartica prijavi i novac se vrati, programer ili izdavač gubi. Prema neovisnom programeru TinyBuildu, G2A prevaranti koštali su ga 450.000 dolara.

iGaming prijevare

Kroz brojne sportske kladionice i prijevare u kockarnicama, internetski prevaranti pronašli su odličan izvor novca od naivnih korisnika. Mogu se pojaviti na nekoliko načina.

Moguće je, ali ne baš često, da se prevaranti koji se bave sportskim klađenjem/kockanjem zamaraju izradom lažnih web stranica i aplikacija kako bi prevarili neoprezne kupce, tj. počinili krađu identiteta i prijevaru identiteta. Igrači bi trebali izbjegavati casina i kladionice bez licence.

Iako će se odredište veze činiti legitimnim, bit će posebno dizajnirano da prođe kao stvarna stranica za sportsko klađenje, a ne kao prijevara. Nenamjerno unošenje podataka za registraciju može dovesti do toga da registrirani igrači izgube pristup svojim računima.

Igrači također moraju paziti na phishing prijevare koje koriste rezultate Google pretraživanja kako bi ih prevarile da se klade online. Na primjer, neki bi igrači često tražili stranicu za registraciju na određeni casino kako bi otkrili novu stranicu. Prevaranti se mogu pokušati rangirati za taj pojam na Googleu, oponašati legitimnu stranicu svojom vlastitom i zatim ukrasti podatke igrača.

Najbolja opcija za izbjegavanje lažnih stranica (i aplikacija) za klađenje uvijek je instaliranje aplikacije za klađenje operatera ocijenjene linkom iz Apple Store ili Play Store (ovisno o OS-u koji koristite na svom pametnom telefonu), tj. samo klikanje na linkove s pouzdanih izvora.

Autogrami i memorabilije

I online i offline trgovine mogu nuditi lažne artikle i autograme, a mnoge od njih optužene su za to. Zbog nemogućnosti da osobno pregledate robu ili pozovete nekoga upućenijeg, kupnja putem interneta mnogo je problematičnija.

Reputacija prodavača je u ovom slučaju važna, ali i korištenje usluge koja vam nudi neku vrstu zaštite kupca.

Ulaznice za događaje

Riskirate ako svoju ulaznicu za događaj kupite negdje drugdje osim kod službenog prodavača ulaznica. Kada je događaj koji želite vidjeti rasprodan, to može predstavljati problem jer biste mogli upotrijebiti Facebook Marketplace ili web-stranicu preprodavača da pronađete ponudu.

Iako ste barem jednom uspješno kupili i prodali ulaznice za koncert na Facebooku, uvijek je postojala određena doza opasnosti. Kada tražite ulaznice za događaje, budite posebno oprezni s preprodajnim portalima kao što je ViaGoGo, koji se često pojavljuju u Facebook ili Google oglasima. Korisnici imaju slabu zaštitu od prevaranata koji koriste uslugu.

Dodatne sheme kojih biste trebali biti svjesni

Ne čudi da se svaka zamisliva prijevara može pronaći na internetu budući da Internet služi kao utočište prevarantima. Internet je prepun zamki svih vrsta, od e-poruka koje pokušavaju krivotvoriti vaše vjerodajnice do prijevare od strane tehničke podrške, lažnih poslodavaca i sumnjivih Facebook natječaja. Kao rezultat toga, morate stalno biti na oprezu.