Biznis

GALENIKA KUPUJE LIFEMEDIC: Širi portfolio proizvoda

Farmaceutska kompanija Galenika, jedan od najvećih proizvođača farmaceutskih proizvoda u regionu, proširuje poslovanje akvizicijom kompanije Lifemedic d.o.o. iz Beograda. Ovom transakcijom Galenika postaje vlasnik 100% srpsko-slovenačke kompanije Lifemedic i preuzima ekskluzivnu distribuciju programa proizvoda renomirane italijanske farmaceutske kompanije Pharmalife Research, za tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Sutra.ba
Širi portfolio proizvoda
Galenika fabrika_photo

Transakcija će biti završena nakon procesa odobrenja antimonopolskih komisija na tržištima Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, što se očekuje krajem četvrtog kvartala 2023. godine, a nakon čega će početi proces integracije. 

Kompanija Galenika je strateški posvećena stalnom proširenju svog asortimana proizvoda u korist potrošača. Prepoznatljivost brenda, kvalitet, pouzdanost i povjerenje u Galenikine proizvode, kompaniju čini uspješnom decenijama. Ovom akvizicijom, Galenika dosljedno nastavlja da širi svoj portfolio proizvoda. 

Od kada je postala dio brazilske NC Grupe, Galenika je ostvarila značajan rast poslovanja i međunarodnu ekspanziju. Akvizicija kompanije Lifemedic i početak saradnje sa italijanskim proizvođačem Pharmalife Research predstavlja još jedan korak u internacionalizaciji Galenikinog poslovanja i potvrđuje našu potpunu posvećenost investicijama i inovacijama u skladu sa savremenim potrebama potrošača. Pharmalife Research u svom portfoliju ima preko 400 proizvoda i izvozi u 60 zemalja širom svijeta. Srećni smo što smo pronašli globalnog partnera koji dijeli naše vrijednosti posvećenosti kvalitetu proizvoda i zdravlju“, rekao je Ricardo Vian Marques, generalni direktor Galenike. 

Lifemedic je srpsko-slovenačka kompanija sa dugogodišnjim iskustvom u distribuciji dijetetskih suplemenata i kozmetičkih proizvoda koje proizvodi ugledna biofarmaceutska kompanija - Pharmalife Research iz Italije, a čiji je Lifemedic ekskluzivni uvoznik i distributer za tržišta u regionu. Kompanija ima stabilan dvocifren rast i partnerstvo sa preko 5.000 apoteka i maloprodajnih lanaca u cijelom regionu. Pharmalife Research je pouzdan farmaceutski partner u oblasti pedijatrije, dijetetskih suplemenata, dermokozmetike i fitoterapije, kako u Italiji tako i na međunarodnim tržištima. 

„Kvalitet, pouzdanost, inovativnost, naučni pristup i preduzetnički duh „Made in Italy“ doveli su do toga da se Pharmalife Research pozicionira kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu. Kvalitet na prvom mjestu, zajedničke vrijednosti i međunarodna ambicija su nešto u čemu smo prepoznali kompaniju Galenika i zato smatramo da je Galenika pravi partner i dugoročna podrška saradnji u postizanju zajedničkih globalnih ciljeva“, rekla je vlasnica kompanije Pharmalife Research, dr. Ana Crupi. 

Nakon 14 godina uspješnog poslovanja Lifemedic d.o.o. u Srbiji i regionu, kao i kontinuiranog rasta i razvoja Pharmalife brenda i proizvoda, smatram da će ova akvizicija sa Galenikom donijeti još dodatnih vrijednosti i ostvariti dalju ekspanziju Pharmalife proizvoda u regionu“, rekao je Zoran Stanimirović, generalni direktor Lifemedic d.o.o.