Gastro

ZDRAVLJE: Volite li pinjole? Trebalo bi ih jesti...

Recimo, redovito jedenje pinjola ili drugih sjemenki i orašastih plodova može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa i bolesti srca.

Sutra.ba
Volite li pinjole? Trebalo bi ih jesti...
pinjoli

Znate li koja je to namirnica? Naime, jedna namirnica još se uvijek nepravedno zanemaruje, a riječ je o pinjolima. Pinjoli su zapravo jestive sjemenke koje potječu od različitih vrsta češera. Ako se konzumiraju umjereno, mogu imati mnogo dobrobiti po zdravlje, donosi WebMD.

Kako objašnjavaju dijetetičari, ovi orašasti plodovi bogati su hranjivim tvarima koje su bitne za naše zdravlje, uključujući vitamine, minerale i masnoće.

Iako su bogati mastima, u sebi sadrže minimalnu količinu zasićenih masti, a upravo je ravnoteža zdravih masnoća, proteina i vlakana u porciji pinjola važna u održavanju stabilne razine šećera u krvi, smanjenju rizika od dijabetesa i očuvanju zdravlja srca.

Kada govorimo o dobrobitima ovih ukusnih grickalica, istraživanja su pokazala da pinjoli mogu povećati naš nivo energije zbog proteina, željeza i magnezija koje sadrže.

Osim toga, redovito jedenje pinjola ili drugih sjemenki i orašastih plodova može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa i bolesti srca. Ova dobrobit može biti posljedica vrste masti koja se obično nalazi u sjemenkama i orašastim plodovima.

Naime, pinjoli nam mogu pružiti brojne zdravstvene prednosti kao što su, recimo, održavanje zdrave tjelesne težine za početak, nakon toga ublažavanje simptoma uzrokovanih upalnim poremećajima poput reumatoidnog artritisa i produljenje sitosti.

Uz to, pinjoli smanjuju rizik od dijabetesa i raka želuca i održavaju vaše zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.

Sve u svemu - jedite pinjole!