Zdravlje

KAFICA: Budi li vas samo miris kafe?

Neki ljudi ne mogu započeti dan bez šoljice ili dvije kafe... no, je li sam miris kafe dovoljan da vas učini produktivnijima?

sutra.ba
Budi li vas samo miris kafe?
jutarnja_kafa

Kafa je jutarnje obavezno piće, barem u ovim krajevima svijeta, no jeste li možda razmislili o tome da vas probudi samo miris kafe, a ne sam čin pijenja kafe? U pitanju bi mogao biti samo placebo efekt, ali miris kafe bi mogao stvarno djelovati.

Kafa je snažan stimulans. Prosječna šoljica ima 95 miligrama kofeina - dovoljno da vam pomogne da se probudite i osjećate puni energije nekoliko sati.

No, ako ste od onih koji se poslijepodne osjećaju tromo, a nakon ručka posežete za drugom šoljicom, mirisanje kafe moglo bi biti jednako djelotvorno.

Miris je usko vezan za pamćenje. Kad osjetite miris kafe, sjetite se kako vam pomaže da se ujutro probudite. Zbog toga miris zrna kafe ili svježe skuhane šoljice može povećati aktivnost mozga i učiniti da se osjećate energično i usredotočeno bez potrebe da je i popijete.

U biti, varate svoj mozak koji misli da pijete nešto s kofeinom. To vam pomaže da se osjećate budnijima, a to može pomoći vašoj produktivnosti na poslu ili kod kuće. Sjajan dio ovog placebo učinka je to što djeluje čak i ako ste potpuno svjesni da se igrate sa svojim mozgom.

Dakle, sljedeći put kada se osjećate nemotivirano, nemojte si natočiti još jednu šoljicu kafe. Umjesto toga, pokušajte pomirisati zrna kafe. Mogli biste se iznenaditi koliko energično ćete se osjećati.