Zdravlje

STVARNO: Koliko kafe može biti previše za neke?

Koliko kod se našlo razloga da pijete kafu, ipak treba biti oprezan s količinama, jer nije baš da je možete stalno piti... iako vjerojatno bi.

Sutra.ba
Koliko kafe može biti previše za neke?
kafa__7B2

Mnoga dosadašnja istraživanja dokazala da umjereni unos kafe pridonosi našem zdravlju i neće napraviti veću štetu, nova je studija otkrila da ispijanje triju ili više šoljica kafe dnevno može ozbiljno oštetiti bubrege.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u magazinu JAMA Network Open, uključivalo je 1180 odraslih osoba u dobi između 18 i 45 godina koje su imale neliječenu hipertenziju prvog stepena (visoki krvni pritisak). Iako je studija trajala otprilike 16 godina, svaki od sudionika je provjeren tokom praćenja u rasponu od sedam i po godina.

U to su vrijeme oni koji stoje iza studije pazili na hiperfiltraciju (stopa glomerularne filtracije koja se smatra višom od normalne), albuminuriju (previše albumina u urinu) i hipertenziju, a sve su to uobičajeni znakovi disfunkcije bubrega i bolesti bubrega.

Dok su proučavali dobivene rezultate, naučnici su prvo primijetili da je varijanta rs762551 gena CYP1A2 prisutna kod oko 50 posto sudionika, što znači da njihovo tijelo ne metabolizira kofein tako brzo kao što bi inače radilo.

Također su otkrili da oni koji sporije metaboliziraju kofein imaju 2.7 puta veću vjerovatnost da će dobiti disfunkciju bubrega ako piju tri šoljice kafe ili više svaki dan. Tačnije, imali su 2.5 puta veću vjerovatnost da će imati hiperfiltraciju, 2.7 puta veću vjerovatnost da će razviti albuminuriju i 2.8 puta veću vjerovatnost da će se suočiti s hipertenzijom.

"Ova nam studija pokazuje da kafa, ako se pretjera s njezinim konzumiranjem, može ozbiljno oštetiti bubrege", upozorava liječnica Sara Mahdavi, glavna autorica spomenutog istraživanja i istraživačica s Odsjeka za društvenu i obiteljsku medicinu na Sveučilištu u Torontu.