Gastro

Ove zime budite bez stresa u kuhinji:: Otkrijte nove hit mješavine začina i besplatnu knjižicu recepata

Donosimo vam tri recepta sa Quick & Easy mješavinama začina iz Kotányija kojima nećete moći odoljeti

Sutra.ba

Nove Quick & Easy mješavine začina koje su za kratko vrijeme postale omiljeni saveznici u kuhinji na  susjednom tržištu, sada polako postaju glavni alat za ukusna jela u bosanskohercegovačkim porodicama. Bez stresa i dugotrajnih priprema, uz Quick & Easy vaša jela će postati prave delicije, a dom će mirisati na domaća i svježa jela kojima niko neće moći odoljeti – a sve u samo pola sata.

Odmah osmislite agendu za naredne dane, jer ćete imati slobodnog vremena na pretek. Ne morate se stresirati oko toga koje jelo bi danas moglo biti na repertoaru, a da je pritom ukusno i zdravo i da svi ukućani budu zadovoljni. Tu je Kotányi besplatna knjižica recepata koja će biti vaš spas kada ostanete bez ideja. Knjižica recepata nudi raznovrsna jela sa Quick & Easy mješavinama začina za grill, ćevapčiće, krompir, variva, povrće, svinjetinu, kotlete i piletinu. Jednostavno preuzmite svog magičnog Kotányi pomagača i neka vaša kuhinja postane vaša stress free zona: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/.

Za vas smo izdvojili tri provjerena jela čija priprema će trajati 30 minuta sa Quick & Easy mješavinama začina koje su inače bez aditiva i bez konzervansa. Pomoći će vam da konačno više uživate u opuštenoj porodičnoj atmosferi uz fine obroke.

RECEPT: Brzo varivo od graha

Sastojci za osam porcija:

• 2 l vode

 • 1 žlica ulja

• 1 konzerva (400 g) crvenog graha

• 300 g krompira

 • 1 mrkva

 • 200 g štapića celera

 • 2 žlice koncentrata paradajza

 • 1 vrećica Kotányi Quick & Easy mješavine začina za VARIVO

 • 50 g baby špinata

• parmezan za posluživanje

 PRIPREMA:

 1.   Krompir ogulite i narežite na 1x1 cm kockice. Ogulite mrkvu te ju narežite kao i celer na kolutiće širine 0,5 cm. Operite špinat i narezano povrće.

 2.   Zagrijte ulje u većem loncu i dodajte krompir, mrkvu i celer. Pržite povrće 3 minute, dodajte koncentrat paradajza i Kotányi Quick & Easy mješavinu začina za varivo te pržite još 2 minute.

 3.   Ulijte 2 l kipuće vode i kuhajte 15 minuta. Ocijedite konzervu graha i dodajte u povrće, te nastavite kuhati još 10 minuta. Maknite varivo s vatre, dodajte špinat i promiješajte.

4.   Poslužite uz naribani parmezan i tostirani hljeb.

RECEPT: Piletina s porilukom i gljivama

Sastojci za četiri porcije:

• 600 g otkoštenog zabatka

 • 1 poriluk

 • 250 ml povrtnog temeljca

 • 250 g šampinjona

 • 1/4 vrećice Kotányi Quick & Easy mješavine začina za PILETINU

 • 2 žlice maslinovog ulja

 • 30 g maslaca

 • 1/4 žličice Kotányi šarenog papra

 • 100 ml bijelog suhog vina

• 200 ml vrhnja za kuhanje

 • 400 g tjestenine po izboru (spaghetti, tagliatelle, fettuccine, linguine)

PRIPREMA:

 1.   Zakuhajte posoljenu vodu u većem loncu. Otkošteni pileći zabatak začinite Kotányi Quick & Easy mješavinom začina za piletinu. Na srednje jakoj vatri zagrijte veću tavu, dodajte maslinovo ulje i meso. Pecite piletinu 4 minute sa svake strane uz povremeno okretanje.

 2.   U međuvremenu nasjeckajte poriluk na tanke kolutiće te ih operite i ocijedite. Gljive nježno prebrišite papirnatim ubrusom i nasjeckajte na ploške.

 3.   Gotovo meso izvadite na tanjur i pokrijte folijom. U istu tavu u kojoj ste pekli meso dodajte maslac, poriluk i gljive te pirjajte 5 minuta uz povremeno miješanje.

 4.   U tavu s porilukom i gljivama dodajte vino i začinite paprom te nastavite pirjati još 2 minute. Ulijte temeljac, vratite piletinu sa svim sokovima koje je pustila i kuhajte 8 minuta povremeno okrećući piletinu.

 5.   U vodu koju ste zakuhali dodajte tjesteninu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Kuhanu tjesteninu ocijedite i prebacite u zdjelu za serviranje.

 6.   U tavu s piletinom ulijte vrhnje za kuhanje te kuhajte još 3 minute. Poslužite uz kuhanu tjesteninu i salatu po želji.

RECEPT: Kremasta palenta s pečenim povrćem, narom i feta sirom

Sastojci za četiri porcije:

Za palentu:

• 800 ml vode

• 1/2 žličice Kotányi morske soli

• 150 g palente

 • 50 g maslaca

• 100 g krem sira

Za pečeno povrće:

• 300 g brokule

• 300 g cvjetače

• 400 g batata

• 1/2 vrećice Kotányi Quick & Easy mješavine začina za POVRĆE

 • 70 ml maslinovog ulja

Dodatno:

• 1/2 nara

• 100 g feta sira

PRIPREMA:

 1.   Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Brokulu i cvjetaču operite i natrgajte na cvjetiće veličine 3 cm. Batat ogulite i narežite na kocke veličine 3x3 cm.

 2.   Prebacite povrće u zdjelu, prelijte maslinovim uljem i začinite Kotányi Quick & Easy mješavinom začina za povrće te dobro promiješajte.

 3.   Prebacite povrće na lim za pečenje i stavite u pećnicu. Pecite 10 minuta, promiješajte i nastavite peći još 10 minuta.

 4.   Dok se povrće peče pripremite palentu. Zakuhajte vodu, dodajte sol i smanjite vatru. Dodajte palentu u vodu, pojačajte vatru na srednje jaku i kuhajte 5 minuta uz neprestano miješanje. Maknite s vatre, dodajte maslac i krem sir, promiješajte dok se ne sjedini i podijelite na 4 tanjura.

5.   Pečeno povrće rasporedite na tanjire s palentom, posipajte narom i feta sirom te poslužite.

Ostale besplatne recepte za jela gotova u svega 30 minuta preuzmite na linku: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/.