Zdravlje

STVARNO?: Što bi trebali dodavati kafi?

Dodavanje mlijeka u kafu može pomoći vašem tijelu prilikom borbe s upalama te općenito može doprinijeti boljem zdravlju.

Sutra.ba
Što bi trebali dodavati kafi?
kafa__659

Kafa je kafa - u nju ne ide ništa osim vode i kafe, kažu neki tvrdokorni ljubitelji omiljenog napitka, no izgleda da ne bi trebali biti toliko rigorozni... jer bi mogli biti zdraviji ako počinju raditi nešto drugo.

Naime, dodavanje mlijeka vašoj kafi moglo bi poboljšati vaše zdravlje, tvrde naučnici. Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu spriječiti oštećenje stanica i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mlijeka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći tijelu da ih upije, piše B92.

Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su duplo bolji u smanjenju štete otekline/upale u ljudskim stanicama. Upale mogu oštetiti krvne žile i povećavaju rizik od srčanih bolesti.

"Pokazujemo da se - kako polifenol reagira - njegov učinak na upalu u imunološkim stanicama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao imati i povoljan učinak na upale kod ljudi", rekla je autorica studije, profesorica Marianne Nissen Lund.

"Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protiv upalnih učinaka. Zamišljam da se nešto slično događa u jelu od mesa s povrćem ili smoothieju ako obavezno dodate malo proteina poput mlijeka ili jogurta", pojasnila je.