Zdravlje

SAVJETI: Visok pritisak i kafa - idu li zajedno?

"Kafa sadrži antioksidanse i bioaktivne spojeve koji mogu biti odgovorni za učinak snižavanja krvnog pritiska", navode stručnjaci.

Sutra.ba
Visok pritisak i kafa - idu li zajedno?
krvni_tlak_shutterstock

Jutarnja kafa je obavezna, druga ide brzo iza nje, pa onda i treće i... na kraju ste popili priličnu količinu kafa, a ako imate visok pritisak pitate se možete li imati problema zbog toga? E pa, ako pitate stručnje, ispijanje tri ili više šoljica kafe dnevno povezano sa snižavanjem krvnog pritiska.

Autori u svom izvještaju napominju da se još uvijek raspravlja o učincima kafe na krvni pritisak, prvenstveno jer je poznato da sadržaj kofeina u kafi može kratkoročno povisiti krvni pritisak.

Međutim, te učinke mogu ublažiti antioksidansi koji se nalaze u kafi, a koji mogu pomoći u širenju krvnih žila i zaštititi stanice od slobodnih radikala.

Glavni autor studije, dr. Arrigo F.G. Cicero, izvanredni profesor na Odsjeku za medicinske i kirurške znanosti na Sveučilištu u Bologni i njegov tim htjeli su istražiti kako će interakcija između kofeina i drugih spojeva koji se nalaze u kafi uticati na pojavu krvnog pritiska.

Inače, ova studija pod nazivom Brisighella Heart Study prvi je put započela još 1972. godine, te još uvijek traje, a uključuje nasumični uzorak u istoimenom ruralnom gradu u sjevernoj Italiji.

Istraživači su promatrali krvni pritisak sudionika i navike ispijanja kafe, kao i druge podatke relevantne za zdravlje kardiovaskularnog sistema.